Tips

5 tips voor een veilig gebruik van uw rollator

Een rollator is het ideale hulpmiddel om met extra ondersteuning uw favoriete uitstapjes veilig te blijven ondernemen. Om het veilig te gebruiken, is het belangrijk dat u de rollator op de juiste manier gebruikt. Wij geven u vijf tips met instructies om de rollator op een juiste manier te gebruiken.

Tip 1: Stel de juiste hoogte in van uw rollator

Voor het veilig gebruiken van een rollator is het belangrijk dat u rechtop en recht achter de rollator kunt lopen. Dit lukt alleen als uw rollator op de juiste hoogte is ingesteld. Wanneer u de rollator namelijk te hoog instelt, loopt u met opgetrokken schouders wat kan leiden tot nek-en schouderklachten. Wanneer u de rollator juist te laag afstelt, biedt de rollator weinig steun waardoor u een verkeerde houding aanneemt.

Zo stelt u de juiste hoogte in van de handvaten van de rollator:

 1. Ga tussen de handvaten van uw rollator staan
 2. Houd uw armen langs uw lichaam
 3. Stel de handvaten in op polshoogte

Tip 2: Houd uw voeten tussen de achterwielen en uw lichaam tussen de handvaten tijdens het lopen

Wanneer u met de rollator gaat wandelen, is het belangrijk dat u met uw voeten altijd tussen de achterwielen beweegt en niet erachter. Blijf tijdens het lopen tussen de handvatten en wielen met uw lichaam en dichtbij de rollator. Hang ook geen tassen aan het stuur, dan zou de rollator uit balans kunnen raken. De meeste rollators zijn uitgerust met een mandje of tasje, maak hier gebruik van. 

Tip 4: Gebruik uw remmen om de stoep op en af te rijden

Veel stoepen in Nederland zijn  voorzien van een schuine afrit of oprit. Als dit niet aanwezig is leest u hier verder in detail hoe u veilig een stoep op- en af kunt rijden.

Tip 3: Gebruik de parkeerrem van de rollator als u pauzeert

Veel rollators hebben een zitje die u kunt gebruiken om even uit te rusten. Maakt u hier gebruik van? Schakel dan altijd de parkeerrem in voordat u gaat zitten. Zo voorkomt u dat de rollator wegrijdt of onder u uit schiet. In de instructies voor het gebruik van uw rollator, kunt u vinden hoe de parkeerrem werkt.

Tip 5: Laat uw rollator regelmatig controleren

Goed onderhoud aan uw rollator zorgt voor langer gebruiksplezier. Laat daarom bij twijfel uw rollator nakijken. Het is belangrijk dat uw remmen goed werken, dat de banden genoeg profiel hebben en dat er geen andere mankementen zijn.

i7Y1Y0j

Veilig met uw rollator de stoep op en af

Wanneer u met een rollator loopt, is het natuurlijk belangrijk dat u goed nadenkt over uw veiligheid. Als u buiten loopt is de ondergrond natuurlijk niet zo vlak als binnen. Hierdoor moet u goed opletten voor obstakels, zoals stoepranden, drempels, uitstekende stoeptegels en boomwortels. U kunt deze obstakels natuurlijk het best vermijden om de kans op vallen te minimaliseren. indien dit niet mogelijk is hebben wij voor u onderstaande tips om zo veilig mogelijk een stoeprand op of af te rijden en lopen. Zo vermijdt u onnodige risico’s wanneer u genoodzaakt bent een stoep, drempel of ander obstakel te overbruggen.

 

Hoe rij ik veilig met mijn rollator de stoep op:

Deze methode kunt u altijd gebruiken wanneer u een stoeprand of drempel op gaat. Voor het veiligste resultaat kunt u het beste deze methode een aantal keer oefenen met iemand bij u in de buurt, die u eventueel kan begeleiden als het nodig is.

 1. Rijd de rollator tot aan de stoep. De banden moeten de trottoirband net niet raken.
 2. Knijp de remmen in  en kantel de rollator iets naar achteren. Gebruik voor het kantelen de stoeprandhulp. Mocht deze niet aanwezig zijn, zet dan een stap achteruit zodat de voorwielen van de grond afkomen. Voorkom dat u de rollator optilt om te voorkomen dat uw balans verliest. Daarnaast is het optillen van de rollator natuurlijk veel zwaarder dan het makken van een kanteling.
 3. Wanneer de voorwielen van de rollator omhoog staan, laat u de remmen los. Rijd de rollator op de achterbanden naar voren totdat de voorbanden ruim boven het trottoir hangen.
 4. Laat de voorwielen rustig zakken, zodat de voorwielen weer stevig op de stoep staan.
 5. Plaats de achterwielen ook op de stoep door de achterwielen op te tillen.
 6. U kunt nu voorzichtig de stoep opstappen. Houd hierbij uw rollator goed vast om in balans te blijven.

Hoe rij ik veilig met mijn rollator de stoep af

Voor het afstappen van een stoep kunt u ook het beste gebruik maken van de daarvoor bedoelde afritten. Dit zouden wij u te allen tijde aanraden, zelfs wanneer u hiervoor een stuk moet omlopen. Wanneer dit niet mogelijk is, dan kunt u het beste volgende instructie volgen:

 1. Rijd voorzichtig de voorwielen van de stoep.
 2. Laat de achterwielen ook rustig van de trottoirband zakken en duw de rollator zo ver van de stoeprand af dat u er makkelijk achter kunt staan.
 3. Knijp de remmen in en hou deze vast zodat de rollator goed stil staat.
 4. U kunt nu veilig van de stoep afstappen zodat u weer goed achter uw rollator staat.